Снимка: архив, Reuters

Кофеинът в колата и кафето или в енергийните напитки може да забави развитието на мозъка на тийнейджърите, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на швейцарски учени.

Като пречи на дълбокия сън, кофеинът се намесва в развитието на мозъка. Юношеството е критично време за него. Проблеми в развитието му в този период могат да доведат до шизофрения, тревожност, употреба на наркотици, личностни разстройства.

Учените от детската университетска болница в Цюрих са експериментирали с плъхове, но резултатите им могат да бъдат отнесени към деца и тийнейджъри, някои от които пият много кола и енергийни напитки.

За нежелания ефект са достатъчно от 300 до 400 гр кофеин дневно - четири енергийни напитки или три-четири чаши кафе или голяма бутилка кола. Една кутия "Ред бул" например съдържа 80 мг кофеин.

Учените са се спрели на развитието на мозъка през юношеството, защото то подготвя за зрелия живот и именно тогава синапсите (връзките между клетките), които не са необходими, се унищожават. Смята се, че сънят има ключова роля в този процес. "Тази оптимизация става по време на дълбокия сън. Ключови синапси се увеличават, други намаляват; това увеличава ефикасността и силата на мрежата".

Когато млади плъхове получили вода с кофеин, дълбокият им сън намалял в сравнение с пиещите чиста вода. В края на изследването мозъците им били с повече връзки, т.е. процесът на почистване бил нарушен.

Продажбата на безалкохолни напитки от много години непрекъснато се увеличава, а най-голям е процентът на нарастване при напитките с кофеин. Децата и тийнейджърите вече консумират средно със 70 процента повече кофеин, отколкото преди 30 години, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase