Снимка: Pixabay

Около 40% от българите са пушачи, а страната ни е на първо място по тютютнопушене в Европейския съюз. 32% от децата на възраст между 13-15 години също пушат. Данните са представени по повод Световния ден за борба с тютютнопушенето, който се отбелязва на 31 май.

На събитие в резиденцията на британския посланик в България беше представена негативната статистика. Употребата на цигари е основна причина за появата на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Над 90 600 българи страдат от това заболяване, като броят им през последните години непрекъснато се увеличава. Честотата на заболяването у нас е значително над средното за Европа и обхваща над 10% от населението, пише БНТ.

"Употребата на тютюн е причина за смъртта на 8 млн. човека всяка година в световен мащаб, а ХОББ засяга 1 на всеки 10 души над 40 години и е третата водеща причина за смърт в света. С течение на времето излагането на тютюневия дим уврежда белите дробове и дихателните пътища, а тази дългосрочна експозиция може да причини ХОББ. Статистиката сочи, че пушенето е причина за 8 от 10 смъртни случай, свързани с ХОББ", каза търговският директор на посолството на Великобритания в България г-н Тим Буйсере.

Д-р Михаил Михов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари обясни връзката между тютюнопушенето и появата на ХОББ. Специалистът допълни, че ако преди 45-годишна възраст спрем цигарите, рискът от развитие на ХОББ намалява.

"Отказът от употребата на цигари може да намали уврежданията на репродуктивното здраве и фертилитета. За съжаление обаче, независимо че тютюнопушенето може да доведе до ХОББ и да повлияе изключително негативно на здравето на човек, данните сочат, че 35% от пациентите с това заболяване продължават да употребяват тютюневи изделия. А едва между 10 и 40% от болните се придържат към лечението", заяви д-р Михов.

"ХОББ е трета водеща причина за смърт в света. Приблизително 384 млн. имат ХОББ в световен мащаб, като 70% от пациентите с ХОББ може да са недиагностицирани. По данни на СЗО от 2019 год. ХОББ е водеща причина за смърт в България след исхемичната болест на сърцето, инсулта и хипертоничната болест на сърцето. Пациентите с ХОББ често имат и други заболявания, които могат да окажат влияние върху хода на заболяването ", обясни пулмологът доц. д-р Динко Вълев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase