Снимка: Pixabay

Пандемията от коронавирус, която разклати целия свят, вече си отиде, но последствията от нея остават. Voice of America разказва, че очакваната продължителност на живота на стария континент някак си успя да си върне нивата, които беше достигнала преди пандемията.

Според новите данни продължителността на живота се е увеличила в повечето части на света. Субсахарска Африка отчита най-голямо увеличение през последните три десетилетия.

Последните данни на Европейския съюз, публикувани този месец, показват, че средната продължителност на живота в ЕС през 2023 г. е била 81,5 години. Това е почти едногодишно увеличение спрямо 2022 г., когато пандемията от коронавирус бе вече към своя край.

Voice of America допълва, че в Европа като цяло се наблюдава висока продължителност на живот в страни като Италия, Испания, Швеция, Норвегия.

Неотдавнашно проучване в списание Lancet показа, че в световен мащаб очакваната продължителност на живота се е увеличила с 6,2 години между 1990 г. и 2021 г. – като Източна Африка на юг от Сахара претърпява най-голямо увеличение от около 10,7 години.

Данните, публикувани през март, показват, че средната продължителност на живота в Съединените щати през 2022 г., най-новите налични данни, е била 77,5 години – все още с повече от година по-ниска от продължителността на живота преди пандемията. Данните за 2023 г. все още не са публикувани, пише Dariknews.bg.

САЩ обаче все още не успяват да се възстановят напълно и не са се върнали към нивата преди 2019 година. При тях обаче е ключов и друг фактор - затлъстяването, което всяка година се разраства все повече.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase