Снимка: Bulgaria On Air

Необходимо е да се въведат различни механизми за финансиране на здравеопазването като използване на здравните фондове. Не е нужно да се увеличава здравната вноска – сега е напълно достатъчна. Настоящите механизми за разпределение на парите са лоши, не е добра и организацията в сферата. Това каза в ефира на Bulgaria On Air експертът по здравен мениджмънт проф. Цекомир Воденичаров.

По думите му промяната с механизмите може да стане бързо - единствено здравният министър трябва да заяви, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не може да регулира 100% от здравните потребности на населението.

„Трябва да се каже, че НЗОК поема 60-70% от грижите и прехвърля част от дейността си на фондовете. Така ще се създадат нови структури, които ще започнат да плащат на младите медицински лица“, каза той.

„България е единствената страна в Европа, може би и в света, която има една здравна каса. Когато тя беше създадена, имаше на разположение около 300-400 млн. лева, а в момента има над 3 млрд. лева. Въпреки това през цялото време се говори за дефицит и недофинансиране, които са изкуствено създадени“, посочи Воденичаров.

Експертът посочи и някои примери за лошата политика в здравеопазването, следствие от "промени, които вместо да подобрят ситуацията я влошават": „В периода между 2001 г. и 2011 г. броят на хоспитализациите се е удвоил от 1 млн. на 2 млн., защото касата плаща на лечебните заведения за извършените дейности като болнично лечение.

Воденичаров предрече, че скоро в страната може да нямаме не просто добри лекари, а каквито и да е лекари, защото тенденцията завършилите млади да напускат страната се увеличава.

„Всяка година правим проучване сред завършващите Медицинския факултет в София за нагласите им за бъдещето. Допреди две години от 10 завършили петима казваха, че имат осигурена работа в чужбина и ще заминат. Тази година обаче цели 9 от 10 зявиха, че са осигурени от момента, в който вземат дипломата си. Това означава, че младите за изгубили всякаква надежда, че нещата тук ще се променят“, посочи той.

Воденичаров каза, че и броят на медицинските сестри върви стремглаво надолу. „Преди имаше 70 хиляди сестри в България, а днес има 20 хиляди“, каза експертът.

Вижте повече подробности по темата от видеоматериала!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase