Източник: Reuters

Дефицитът на витамините А, D, K, B1, B3, B6, B12и фолиева киселина, на минералите йод, цинк, магнезий, желязо, хром и манган водят до емоционална нестабилност и агресивно поведение, сочи изследване на д-р Силвия Онушич от Penn State University.

Факт е, че за изблиците на насилие огромно влияние има средата: медиите, киното, семейните проблеми и домашната обстановка, но недостатъкът на основни хранителни елементи също е важен фактор в поведението.
 
По целия свят, в масово урбанизираните забързани центрове, хората страдат или от недохранване или от неправилно хранене, което води до завръщане в развитите общества на болести, смятани за победени, като пелаграта.
 
Пелаграта включва симптоми като тревожност, хиперактивност, депресия, редуващи се умора и приливи на енергия, безсъние и ярки халюцинации. Заболяването е най-често резултат от дефицит на витамин B3. В комбинация с недостиг на цинк, психиката взема за необходими крайно негативни тенденции, свързани с прояви на неконтролируема агресия. Тези две състояние са резултат от недостатъчен прием на червено месо, риба и пресни зеленчуци.
 
Глутеновият дефицит, дори и при алергични към глутен, е пряко свързана с развитието на шизофрения, когато се консумират напитки с аспартам като диетична кола и други безалкохолни напитки. Въпреки известната заплаха от тази комбинация, тези течности масово се консумират от хора с глутенова непоносимост, а изкуствените подсладители, които все още се считат от мнозина за диетични, са ежедневие за консумиращите кафе и чай със заместители на рафинираната захар. Аспартамът води не само до инсулинов дисбаланс и покачване на теглото, но и до резки промени в настроението, които изострят подлежащи депресивни или маниакални разстройства.
 
Други хранителни фактори, подтикващи към емоционален дисбаланс, са изкуствените оцветители, които нарушават хормоналния баланс, и соевите продукти, които съдържат остатъчни следи от замърсители на околната среда, в които са били отглеждани. Такива са: живак, арсеник, пестициди, тежки метали и дори тефлон. В комбинация с прием наантидепресанти или успокоителни те водят до задълбочаване на психически разстройства и депресии.
 
Единственият начин за избягване на подобни зловредни комбинации и дефицити е правилното хранене, целесъобразно с диетичните нужди на всеки, но нелишено от най-важните елементи, които са подробно изброени в препоръчителни дози от Световната здравна организация (СЗО). Ориентировъчният дневен прием (ОДП) изисква доставяне на 2000 калории дневно и на строго фиксирани стойности белтъчини, въглехидрати, мазнини – наситени и ненаситени, фибри, сол и витамини.
 
Подробни данни за храните, от които може да се набави пълният ОПД, може да бъде намерен на страницата на Световната здравна организация.

Още полезна информация четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase