Снимка: Thomas G. от Pixabay

Случаите на рак на кожата във Великобритания продължават да нарастват. Благотворителната органицация Cancer Research UK предупреждава хората да направят повече, за да се предпазят от слънцето и неговите лъчи.

Cancer Research UK прогнозира, че тази година ще има рекордни 20 800 диагностицирани случая с меланом спрямо средногодишните 19 300 между 2020 и 2022 година. Анализът на организацията показва, че нивата са се увеличили с почти една трета.

Увеличението се дължи отчасти на нарастващото застаряване на населението и повишаването на осведомеността за признаците на рак на кожата. Докладът предполага, че около 17 000 случая на меланом всяка година могат да бъдат предотвратени, като почти девет от 10 са причинени от силната ултравиолетова  радиация.

Меланомът е сериозен вид рак на кожата, който може да се разпространи и в други части на тялото. Отново според Cancer Research UK нарастването на случаите е обхванало всички възрастови групи, но най-голямото увеличение е при възрастните над 80 години.

Организацията допълва, че младите хора осъзнват връзката между ултравиолетовите лъчи и рака на кожата, отколкото по-старите поколения, заключават учените, като допълват, че това означава, че те са по-склонни да вземат предпазни мерки при излагане на слънце в сравнение с по-възрастните хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase