Снимка: Istock

Артритът е заболяване, засягащо милиони хора по света. Има над 100 различни форми на артрит и свързани заболявания, пише сайтът powerofpositivity.com. Най-често срещаните видове са остеоартрит, ревматоиден артрит, псориатичен артрит, фибромиалгия и подагра. Общото между всички е болката в ставите. Начинът на хранене е от съществено значение за намаляване на възпалението в тялото, което води до неразположенията, свързани с артрита.

Сред полезните храни, които се препоръчват от западни специалисти за консумация са пресен ананас, горски плодове, както и:

1. Ябълки – Тези плодове са много богати на два биофлавоноида – кверцетин и рутин. За тях е известно, че инхибират освобождаването на хистамин, защитават тялото от възпаление, засилват кръвообращението и насърчават здравето на клетките, намаляват неразположенията, свързани с артрита. Други отлични източници на кверцетин и рутин включват чай от лайка, целина, каперси, цитрусови плодове, червени боровинки, зелени чушки и лук.

2. Бадеми – Тези ядки са сочени за най-изобилният източник на витамин Е. За него е известно, че спомага за стабилизирането на клетъчните мембрани и заедно с цинка насърчава растежа на хрущяла.

3. Студеноводни риби – Примери за такива са скумрия, сардини, сьомга, риба тон. Те са много богати на омега-3 мастни киселини, които имат мощни противовъзпалителни свойства. За тях се смята, че допринасят за потискането на възпалителния отговор на организма, като пречат на имунните клетки и участващите ензими.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase