Източник: Reuters

Загубата на зъби и понижените когнитивни способности са две често срещани явления в старческа възраст. Оказва се, обаче, че те са и взаимозависими – според изследователи загубата на зъби понижава когнитивните способности.

При движение на челюстите се задействат сензорни импулси към хипокампа, свързан с формирането на паметта и способността да се връщаме към отминали събития, поясняват експерти.

Логично при хората без зъби се произвеждат много по-малко сигнали до тази част на мозъка. Ето защо броят на зъбите играе роля на „индикатор“ за проблеми с паметта, поясняват изследователите. Засегнати са епизодичната и сематичната памет, които съответно отговарят за формирането на спомени и запомнянето на факти.

Изследването е базирано на наблюденията на 273 души на възраст между 55 и 80 години и е проведено от Университета на Стокхолм, Швеция, Университета Умеа и Института по клинична дентална медицина в Норвегия.

Всички участици преминават преглед за общо здравословно състояние, проверка на зъбния статус и серия когнитивни тестове.

Половината от доброволците в изследването са с 20 зъби по-малко, което е много под нормата за възраста. 70% от липсващите зъби са кътници.

Взимайки предвид и други фактори, възрастните, запазили по-голяма част от зъбите си, се радват на 4% по-силна памет, се прави заключение в статия в European Journal of Oral Sciences.

Връзката между загубата на зъби и лошите когнитивни способности не е толкова неочаквана, обясняват учените. При дъвчене до хипокампа, който е свързан с паметта, достигат стимулиращи импулси. При липсата на зъби съответно тази стимулация е по-слаба. Наличието на импланти донякъде решава подобен проблем, но те не могат да заменят напълно ефекта, получаващ се от естествените молари.

Повече за денталното здраве можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase