Източник: Reuters
fallback

Горещите летни дни създават предпоставки за множество здравословни проблеми, застрашаващи хора от всички възрасти.
 
Хипертермията е състояние на организма, което се причинява от наслагване на външни и вътрешни фактори като високи атмосферни температури и пряко слънчево нагряване и неадекватна регулация на телесната температура. Фактори, които водят до "повреда" на организма в регулацията на температурата му са физическата преумора, драстични диети, недостатъчен прием на вода, заболявания и др. В този случай организмът бързо изпада в топлинно изтощение и топлинният удар е само въпрос на време.

Горещините могат да се сметнат за приемливи от по-издръжливите физически хора, но ги уврежда в еднаква степен с всички останали. При излагане на продължително висока температура настъпват сериозни поражения, засягащи мозъчните функции и плодовитостта.
 
Чрез подбробно изследване д-р Иън Браун от университета на Торонто посочва, че след излагане на температури от порядъка на 38-41 градуса за период по-дълъг от четири часа и без взети предпазни мерки, се наблюдава значително повишаване на клетъчна смърт в мозъчни и тестикуларни тъкани.
 
Това означава, че всяко прекомерно прегряване на организма, може да доведе до невродегенеративни болести, увреждащи мозъка и мисловната дейност, както и до стерилитет и нарушение на хормоналния баланс, понеже в тестикуларната тъкан има сложно взаимоотношение между продукцията на тестостерон и съзряването на половите клетки – сперматозоиди.
 
Това са само някои добавки към десетките опасности, които носи горещината. За да се избегнат ненужни усложнения, е необходимо да се спазват лекарските предписания за избягване на директна слънчева светлина в периода между 11 и 17 часа, за адекватен прием на вода и други течности, подходящ хранителен режим и други фактори, осигуряващи оптимална телесна температура.


Още полезна актуална информация за здравето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 10 години

Тази статия е .I. не случайно няма и коментари !

fallback