Източник: Reuters
fallback

Бременността е особен период в живота на жената, който е свързан не само с емоционални преживявания, но същото така това е време, в което човек трябва да полага допълнителни грижи за тялото си. Една тема, която в никакъв случай не бива да остава табу, е интимната хигиена. Небрежност по отношение на личната хигиена може да стане причина за развитие на инфекция, която да застраши здравето и живота на майката и детето.

Инфекциите са опасни и за двамата

Инфекциите се предизвикват от вируси, бактерии и гъбички. При нарушаване на естествената защита на влагалището, която се поддържа от млечнокиселите бактерии на Дьодерлайн, те биха могли да навлязат през вагината и възходящо да достигнат маточната шийка. Когато инфекцията е вече налице, тя може да предизвика преждевременно родилни контракции, които да доведат до пукане на околоплодния мехур и преждевременно раждане. Опасността при такова раждане е свързана не само с недостатъчното развитие на детето, но и с възможността то да се зарази с патогенните микроорганизми от влагалището на майката, минавайки през мекия родилен път. Като резултат би могло да се предизвика възпаление на очите и белия дроб. По време на бременността плодът се намира в околоплоден мехур, който го защитава до известна степен от навлизането на различни патогенни микроорганизми.
Затова при изявени симптоми като сърбеж, зачервяване, болка или оток в областта на гениталиите е препоръчително да се потърси съвет от специалист акушер-гинеколог.

Повече можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback