Снимка: Булфото, архив

Международният институт по здравеопазване и здравно осигуряване се обяви категорично против намерението за либерализиране на режима за тютюнопушене на закрити обществени места в България. Това се посочва в позиция на института, адресирана до председателя на парламента Михаил Микови до премиера Пламен Орешарски.

Като се има предвид настоящата социална и икономическа среда в страната ни, това може да бъде отдадено на популизъм, лобизъм или обикновен цинизъм, но в никакъв случай не може да се приеме за национално отговорно поведение, заявяват от института, пише БТА.

Те смятат, че посочените аргументи за либерализиране на тютюнопушенето - негативните последствия за бизнеса, са силно преувеличени и предвид на икономическата обстановка в страната, не могат да бъдат отдадени единствено и само на забраната за тютюнопушене.

От института обръщат внимание, че навсякъде по света бизнесът се стимулира с данъчни облекчения и намалено административно и бюрократично бреме.

Здравните експерти определят твърденията, че с облекчаването на забраната за тютюнопушене ще се създават работни места, като абсурдни и лишени от здрав смисъл. Всяко работно място, създадено от цигарен дим, е работно място за бъдещ болен, който ще бъде контингент и ще носи сериозни разходи на лечебното здравеопазване, посочват в позицията си от института.

В нея се припомня, че България е ратифицирала със закон Рамковата конвенция за контрол върху тютюна, в сила от 5 февруари 2006 година. В съответствие с нея нашата държава следва да предприеме законодателни мерки за всеобхватна забрана на всякаква реклама, промоция и спонсорство на тютюневи изделия.

Историята показва, че бумерангът на евтиния популизъм и на преклонената пред олигарсите глава не е пожалил никого, заявяват от Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase