Снимка: Булфото
fallback

Екип от френски вирусолози, ръководен от проф. Люк Монтание, описва в американското сп. "Сайънс" от 20 май 1983 г. нов вирус, изолиран от серопозитивен пациент. Той е наречен първоначално ЛАВ, а по-късно е преименуван на ХИВ. Това е вирусът, причиняващ СПИН, предаде АФП.

Ролята на вируса за болестта СПИН е потвърдена следващата година от американския екип на проф. Робърт Гало, пише БТА.

Водещи специалисти се готвят да дадат оптимистична оценка на борбата срещу СПИН на симпозиум в Париж от 21 до 23 май, за да отбележат годишнината. Въпреки непрекъснатите изследвания още несъществува ваксина, предотвратяваща СПИН.

Засега надеждите са върху трайната ремисия след спиране на лечението и разработването на стратегии за атакуване на скривалищата на вируса в организма, откъдето той отново може да го завладее.

СПИН вече е взел 30 милиона жертви. Заразените с вируса ХИВ са 34 милиона души в света. Всяка година от болестта умират около 1,8 милиона души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

анонимен

преди 11 години

не от откриването, а от създаването му

1

Анонимен

преди 11 години

Хора не се подигравайте, че проблемът е сериозен! 1/3 от населението на Африка са носители на вируса! А като знам там на какво ниво е медицината, това са милиони потенциални жертви! За мен това си е нещо като чумата през средновековието! Единственото хубаво е, че от СПИН имаш шанс да се предпазиш, защото не се предава по въздуха, но иначе става дума за световен проблем!

fallback