Източник: Reuters

Диабетът със сигурност е едно от заболяванията с най-многото потенциални усложнения. Освен добре известните – невропатия, коронарна болест на сърцето, диабетно стъпало и др., той води и до много стоматологични заболявания и проблеми, на които като че ли не се обръща достатъчно внимание.

Това са най-вече повишена податливост към кариеси, пародонтоза, нарушено функциониране на слюнчените жлези, гъбични инфекции в устата, нарушаване на вкусовата сетивност и др. Те настъпват най-вече при неконтролирания диабет, когато глюкозата започва да се отделя и в слюнката, което създава благоприятни условия за развитието на патогенни микроорганизми в устата. Ако зъбите не биват почиствани редовно и правилно, се създават условия за натрупване на зъбна плака, която преминава в твърд налеп по повърхността на зъбите, наречен зъбен камък. Зъбният камък е показател за наличието на сериозни пропуски в оралната хигиена, както и за развитието на патогенни микроорганизми в устата.

Диабетът способства за развитието на заболявания в устната кухина и по друг механизъм. Той пряко отслабва имунната система, което води до повишена податливост на периферните тъкани към инфектиране. Това най-вече засяга тъканите и органите, непосредствено контактуващи с външната среда – кожа, венци, устна лигавица и дихателни пътища. Това е причината гингивитът и пародонтозата да се особено широко разпространени при диабетиците. Пародонтозата е особено силно свързана с лошия контрол над диабета. Високите нива на кръвната захар водят до по-честа поява и по-тежко протичане на пародонтозата.

Още за диабета можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase