Снимка: Reuters

 Освен доста привлекателен със своята брада, Бен Афлек може да се чувства и напълно спокоен за кожата на лицето си. Според специалисти брадата има защитна функция и предпазва лицето от вредните външни фактори, като вятър, студ и UV лъчите.

 
Австрийски изследователи констатират, че ограничаването на вредните слънчеви лъчи посредством брадата може да намали риска от рак на кожата. Брадата се явява като един от най-силните слънцезащитни фактори, равняващ се на SPF 50.
 
Освен срещу раково изменение на кожата, брадата защитава и от стареене, което се увеличава значително от излагането й на UV лъчите.
 
В проучване изследователите поставят три глави на пластмасови манекени. Единият от манекените е с гъста брада, вторият - с по-рядка и третият -  избръснат. Към лицата им са прикрепени и малки ултравиолетови "дозиметри" (инструменти, които измерват количеството на рентгеновите лъчи или радиацията, която се абсорбира в определен период от време).
 
Манекените са изложени на UV експозиция в продължение на час.
 
Резултатите показват, че окосмяването по лицето е намалило значително размера на излагане на кожата на ултравиолетова радиация.
 
Специалисти напомнят, че това не означава, че трябва да се пренебрегва използването на слънцезащитни продукти.
 
Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase