Източник: Reuters

 Когато имунната система функционира нормално, сме защитени от заболявания, инфекции, възстановяваме се бързо след наранявания. Нейните механизми обаче са много чувствителни и лесно могат да бъдат изведени „от строя“, тогава цялата армия от нейните бойни единици се разстройва, не винаги действа в правилна посока, което и създава условия за проникване на чужди тела в организма и развитие на заболявания от погрешните процеси в него.

 Ето няколко интересни факти за имунната система в тази връзка...
 
1. Имунната система представлява един вид комплексна стратегическа защитна система, която се разполага в 5 литра кръв и лимфа – онази бистра, леко жълта течност, която преминава през тъканите на организма. Кръвта и лимфата са двете телесни течности, благодарение на които елементите на имунната система могат да се транспортират до всяка точка на тялото и тя може да изпълнява защитната си роля в организма. Към имунната система се числят кожата, костният мозък, тимусът, далакът, белите кръвни клетки, антителата, хормони...
 
2. При сигнал за „нарушение“ белите кръвни клетки са първите стражи, които се впускат в сражение. Различните видове бели кръвни клетки действат, разполагайки с различни бойни средства, включително антитела. Някои от тях са квалифицирани просто да изяждат бактерии.
Продължителността на живота им е кратка, едва няколко седмици, но за това пък са много  – една капка кръвта съдържа 25 000 бели кръвни клетки. При болестни състояния числото им се мени. При левкемия то стига до 50 000 в капка кръв.
 
3. N- клетки или клетките убийци са въоръжени с белтъци, които разкъсват клетъчните мембрани. Те са като контраразузнавачи, които намират клетки с абнормни обвивки, каквито са раковите или инфектираните от вируси, влизат в контакт с тях и ги унищожават.   
 
Още за имунитета можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase