Снимка: Reuters

 Зъбите ни са чувствителни. Оплакването е отскоро или не. Изпитваме болка, когато хапваме студено, топло, сладко. Причините за това оплакване могат да са различни. Ето някои от тях.

Твърде честото използване на води за уста може да стане причина за оплакването. Тези средства за устна хигиена не бива да се употребяват като метод за отстраняване на лошия дъх. За това трябва да се намери адекватна мярка. Водите за уста обикновено съдържат някои киселини, на които с течение на времето се дължи проблемът с чувствителността на зъбите. Винаги се допитвайте до зъболекаря си за подходящите за вас продукти за изплакване на устата. 
 
Киселините, които се съдържат в някои плодове и зеленчуци, също причиняват чувствителност на зъбите. Вредно за зъбите е прекаляването с тях, тъй като при допира на натуралните сокове се получават процеси на ерозия на повърхностния защите слой на зъба – емайла. 
 
Решение е не да се откажете от полезните сокове и храни, а да неутрализирате киселините в тях. За целта хапнете парченце сирене или изпийте чаша мляко след консумацията на сока или плода/зеленчука.
 
Най-богати на киселини са цитрусите и доматите. 
 
Продължението на материала може да намерите в галерията на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase