Снимка: Reuters

Сред хората със заболявания в Щатите популярност е придобила DASH диетата. Режимът е създаден специално да бъде в помощ при контрол на високото кръвно налягане и широко се препоръчва от американския национален институт по сърдечносъдово и белодробно здраве, тоест той е официално одобрен от съответното експертно ниво.

 Режимът придоби популярност като идеалната хранителна програма за американците. От полза е освен за понижаване на стойностите на артериалното налягане и като превантивна мярка срещу сърдечносъдови заболявания, рак, диабет и остеопороза.
 
Диетата е създадена от солиден екип експерти в храненето, ендокринолози, кардиолози и други, дори психолози, като са анализирани 29 професионални режима за ефекта и безопасността им за здравето при прилагането им в краткосрочен и дългосрочен план.
 
Храненето при този режим набляга на консумация на много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, както и риба, ядки, варива и месо. Допуска се прием на масла, червено месо, сладки напитки и продукти, но тяхното количество е ограничено до минимум. Нищожни са количествата на наситените мазнини и холестерол.
 
Диетичният режим се базира на контрол на количеството поглъщана храна, хранене с разнообразни продукти и набавяне на необходимите за организма полезни вещества. Чрез него се постига намаляване на количеството сол и повишаване на приема на магнезий, калций и калий, което от полза за понижаване на кръвното налягане.
 
Продължението на материала може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase