Снимка: Reuters

Консумацията на червено вино по време на приема на месни продукти може да неутрализира ефекта на натрупване на холестерол.

Учени откриват, че вредните съединения от месото, които образуват „лошия“ холестерол в организма и могат да доведат до увеличаване на риска от сърдечносъдови заболявания, могат да се неутрализират от антиоксидантите, съдържащи се във виното. 

Полифенолите, вид антиоксиданти, спират абсорбцията в червата на попадналите вредни съединения след консумацията на месо. По този начин те не се включват в кръвния поток и не образуват „лош“ холестерол. 

Това е и една от причините да се смята, че червеното вино е полезно за сърцето и намалява риска от сърдечносъдови проблеми, обясняват специалисти. 

В проучване взимат участие 14 напълно здрави души. В продължение на 4 дни доброволците са консумирали само месни продукти. След една седмица за същия период на тях отново им е зададено същото хранително меню, но в комбинация с консумацията на червено вино. 

Резултатите показват, че при консумацията само на месо без то да бъде комбинирано с вино нивата на холестерол се повишават с 97% за 4 дни. 

Високите стойности на холестерол са причина за натрупването на плаки в кръвоносните съдове, което крие сериозен риск от запушване, образуване на тромби и сърдечносъдови заболявания. 

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Functional Foods

При друго изследване се установява, че комбинирането на месото със зеленчуци като картофи също може да неутрализира действието на вредните съединения и се избегне натрупването на „лош“ холестерол.

 

 
Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase