Снимка: Reuters

Хората, които се чувстват разбрани и ценени, са по-толерантни към болка, установяват американски учени.

 Емоционална болка, свързана със социално отхвърляне, достига до същите региони на мозъка, в които се обработва информацията за физическата, показват резултати от проучване. Това означава, че едната оказва ефект върху другата, поясняват експертите. 
 
Според резултатите, ако сме щастливи, сме склонни да чувстваме по-малко болка и обратното - нещастието ни прави по-малко толерантни към нея.
 
Изследователи от Университета на Вирджиния целят да разберат дали, чувството, че сме неразбрани от останалите, също може да ни причини болка.
 
От списък с десет личностни черти участниците в проучването трябва да изберат две, които ги описват най-точно и други две, които са най-малко характерни за тях.
 
Доброволците провеждат и неформален разговор с непознат, след което са помолени да опишат емоциите, които са изпитали по отношение на човека, с когото са разговаряли. Те трябва да оценят и поведението на непознатия по техни впечатления.
 
Изследователите измерват и толерантността към болка на участниците. За целта доброволците трябва да държат едната си ръка в кофа с ледена вода, толкова дълго, колкото издържат.
 
Оказва се, че тези, които се чувстват неразбрани от разговора си с непознат, понасят чувството на болка от ледената вода за по-кратки периоди от време, отколкото хората в контролната група. Докато тези, които се чувстват разбрани, имат по-висока поносимост на болка и успяват да задържат ръцете си във водата за по-дълго.
 
Предполага се, че чувството на неразбиране от страна на други хора е подобно на това да се чувстваме застрашени, което би могло да изостря усещането за болка.
 
Проучването е публикувано в сп. Social Psychological and Personality Science.
 
Още интересни и любопитни факти може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase