източник: Reuters

Да се обзаложим ли, че хората с болни колена и стави са предусетили настоящето застудяване, докато останалите все още са се чудели дали синоптичнита прогроза е вярна? Оказва се, че няма да сбъркаме, ако се доверим повече на дискомфорта в собственото коляно, травмирано някога или оплакванията на възрастен родител от болки в ставите за резкия спад на температурите или предстоящия обилен валеж...

 
Няма пълно единодушие между експертите по отношение на това дали климатичните промени предизвикат болка в ставите. Проучване, публикувано в сп. Pain, по този въпрос обаче показва, че поне две трети от хората с артрит вярно усещат промените във времето по болката в колената, кръста или други засегнати стави и тези неприятни усещания се дължат на предстоящото влошаване на атмосферните условия.
 
За да се обясни тази връзка, съществуват няколко правдоподобни теории. Според едната болката в ставите при влошаване на времето се дължи на промените в атмосферното налягане. 
 
Според научен изследователски екип, въпреки че болните се оплакват от болка в ставите при настъпване на студено, влажно време, вятър, дъжд или сняг, това, което им въздейства е различното атмосферно налягане, придружаващо новите климатични условия.
 
Как може да се повлияе болката при смяна на времето, можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase