източник: Reuters

В медиите и дори в медицинската литература силно се акцентира на вазоактивните свойства на гинко билоба, които обуславят подобреното кръвоснабдяване на крайниците и мозъка, паметта и т.н. Като че ли противовъзпалителните и останалите му свойства остават незаслужено неизказани или недооценени...

 
Нека ги разгледаме малко по-подробно.
 
Гинко билоба е може би най-дълго употребяваното медицинско растение. Исторически източници свидетелстват, че гинкото е познато на китайската народна медицина от поне три хиляди години. Употребата от толкова много време говори за наличието на ясно изразени клинични ефекти. Кои са те?
 
По-малко известните...
 
Скорошни клинични проучвания при колит са особено интересни. Резултатите показват нива на ремисия (изчезване на симптомите) в около 33% от приемалите екстракт от листата на гинко. Едновременно с това е наблюдаван значим тъканен протективен ефект, както на макроскопско, така и на микроскопско ниво. С други думи – гинкото предпазва клетките от дегенерация и разрушаване. Изглежда, че неидентифицирани засега съставки в екстракта преидизвикват дозозависимо понижение в нивата на туморнекротизиращия фактор алфа и интерлевкин 6.
 
Съставките в екстракта понижават и индукцията на циклооксигеназа 2 – ензимът, отговорен за синтеза на факторите на възпалението, които обуславят появата на болка и оток. Заслужава отбелязване фактът, че нестероидните противовъзпалителни лекарства – едни от най-предписваните и широко употребявани медикаменти, действат по абсолютно същия начин. Гинко понижава активацията на макрофагите и Т-клетъчната апаптоза в опити in vitro и in vivo, което обуславя антиколитния му ефект.
 
Гинко билоба, също така, има и невропротективни свойства. Те се дължат на комплекса от флавоноиди, терпеноиди и билобалиди. Активните съставки в листата предпазват нервните клетки от хипоксия и окисляващи фактори. Освен на антиоксидантните флавоноиди, този ефект се дължи и на инхибицията на ензима моноаминооксидаза, която разгражда невромедиаторите допамин, серотонин и норадреналин. 
 
За другите свойства на гинко билоба можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase