източник: Reuters

Оказва се, че противогрипните ваксини не пазят само от грип. Нови изследвания показват, че те са от ползва и за сърдечното здраве.

Две проучвания, представени през 2012 г. по време на Канадския кардиоваскуларен конгрес, показват, че страдащите от сърдечносъдови заболявания са изложени на по-нисък риск от инфаркт, инсулт и аритмия, ако бъдат ваксинирани срещу грип.
 
Тук, обаче, трябва да се направи уговорката, че проучванията са малки, а резултатите – предварителни. Изследователите поясняват, че те трябва да се проведат при по-голям брой пациенти и резултатите им да бъдат публикувани в издания за специалисти, за да бъдат щателно анализирани.
 
Малкото количество данни към момента прави трудно да се каже със сигурност дали ваксинирането против грип намалява острите сърдечносъдови инциденти. Новите изследвания са интересни, но трябва да бъдат разширени и продължени.
 
В първото изследване, лекарите анализират данните от четири минали клинични проучвания с 3200 пациенти, при които ваксината е изследвана срещу плацебо. Пациентите са получавали ваксината или плацебо на случаен принцип. След една година, изследователите отчели настъпването на 187 сърдечносъдови инцидента - инфаркт, инсулт, хоспитализации за съдечна недостатъчност или гръдна болка. Сумарно при 7,8% от получилите плацебо настъпват сериозни кардиоваскуларни инциденти, в сравнение с 4,3% при ваксинираните. Ваксинирането води до намаление на риска с почти 50%. Изследователите изчисляват, че за всеки 34 ваксинирани се спестява по един остър сърдечносъдов инцидент.
 
Във второто проучване лекарите наблюдават 230 пациенти с имплантирани сърдечни дефибрилатори. Това са устройства, които изпращат електрически шок към сърцето, ако то изпадне в опасна аритмия. Установено е, че това настъпва по-често през зимата и лекарите се интересуват дали това има нещо общо с грипа.
 
Около 80% от пациентите в проучването заявяват, че са се ваксинирали против грип през последния сезон, докато останалите 20% заявяват, че не са. Резултатите показват, че при първата група сърдечните инциденти са по-малко, отколкото в групата на неваксинираните, въпреки, че ваксинираните са четири пъти повече. Въпреки това, ако се разглеждат само тези данни, не може да се каже със сигурност дали това не е просто статистическа флуктуация.
 
Съществуват две теории, обясняващи наблюдаваните резултати. Според първата, задухът при грип понижава снабдяването на тъканите с кислород, което увеличава риска от инфаркт и инсулт. Според другата, възпалението при грипната инфекция улеснява разкъсването на атеросклеротичните плаки. Откъснатите от тях парченца запушват важно съдове и предизвикват инфарктите и инсултите.
 
Още любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase