източник: Getty Images

Консумацията на био храни е полезна за децата, най-вече заради ниското съдържание на пестициди и по-малкия риск от излагане на резистентни бактерии, сочи нов доклад на Американската академия по педиатрия. Малките деца са изключително уязвими на химични експозиции, подчертават специалистите. 

 
От основно значение за децата е да консумират голямо разнообразие от продукти, включително плодове и зеленчуци, нискомаслени млечни продукти и пълнозърнести храни, без значение дали са био или конвенционални, подчертават експертите. 
 
Не е сигурно обаче, че ако похарчим повече средства за био продукти, това ще донесе повече ползи за здравето на децата ни. За да даде насоки на родители и педиатри, които се грижат за здравето на децата, Американската академия по педиатрия е провела обширен анализ на резултати от научни изследвания на био храни, млечни продукти и месо. Изводите са смесени. Установява се, че био храните имат същото съдържание на витамини, минерали, антиоксиданти, протеини, липиди и други хранителни вещества, като традиционните храни. Те обаче имат по-ниски нива на пестициди, което ги прави подходящи за включването им в хранителното меню на децата. Освен това биологично отглежданите животни е по-малко вероятно да са заразени с бактерии, резистентни на лекарства, тъй като методите на био земеделие забраняват нетерапевтична употреба на антибиотици, т.е. при липса на диагностицирано заболяване. 
 
Въпреки това, към момента няма преки доказателства, че консумирането на био храни води до подобряване на здравето или до по-нисък риск от развитие на заболяване. 
 
Американската академия на педиатрите не открива индивидуална полза за здравето от консумацията на био мляко, но подчертава необходимостта то да бъде пастьоризирано. Суровото мляко увеличава значително риска от развитие на сериозна инфекция с бактерии, като салмонела, ешерихия коли, листерия, кампилобактер.
 
За децата като цяло е важно да спазват здравословен хранителен режим, богат на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни изделия, продукти с ниско съдържание на мазнини или обезмаслени, независимо дали са конвенционални или био. Този вид диета има доказани ползи за здравето, казва д-р Джанет Силвърщайн, един от авторите на доклада.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase