източник: Reuters
fallback

Макар че от строго медицинска гледна точка с понятието менопауза се означава физиологичното прекратяване на репродуктивната функция на жената – явление настъпващо към 49 – 55-годишна възраст - то е придобило по-широк смисъл.

През този период значително отслабва секреторната функция на яйчниците – продукцията и освобождаването на женските полови хормони (естрогени и прогестерон), което е свързано с големи промени във физиологията на всяка жена и далеч не засяга само способността й за възпроизводство.

Най-общо казано, женските полови хормони са отговорни за половото съзряване на жената, развитието на вторичните полови белези - по-тесни рамене, по-широк таз и по-слабо телесно и лицево окосмяване, оформяне на гърдите - и стимулирането на сексуалния нагон при жената.
 
Преходът от репродуктивно към нерепродуктивно състояние на женската полова система може да бъде труден за много жени. Още в годините непосредствено преди менопаузата се наблюдава спадане на хормоналните нива. Това е периодът на т.нар. пременопауза.
 
От клинична гледна точка, менопаузата е периодът след деня на последното менструално кръвотечение. Ако до една година не настъпи ново такова, може уверено да се твърди, че жената вече е извън репродуктивна възраст и не се нуждае от контрацептивни мерки.
 
Още информация за менопаузата можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

имигрант

преди 11 години

Номер 7, жената не може да забременее ако няма цикъл. Дори нарушения в цикъла може да са причина за стерилитет. Нещо повече - интересен и може би малко известен е факта, че жената не може да забременее докато кърми. Това също е явно вид природна контрацепция.А иначе, не разбирам какъв е смисъла на статията, да ни каже че слънцето изгрява от изток ли?Статията може би ще е повече полезна за ромското малцинство, стига да може да чете.

7

Нашенските философии

преди 11 години

И какво излиза? В повечето случаи менопаузата настъпва в периода 49-55 г. Докато не настъпи менопауза, жената е в репродуктивна възраст. Дори нещо повече, в продължение на една година след последния мензис, тя би могла да забременее. Така е решила природата.Защо тогава в този форум постоянно се реве срещу онези, които забременяват и раждат след 40-годишна възраст?Аман от дървени философи!И да не забравяме, че на прицел са българките. Защото на ромките не им пука - раждат, докато могат.

6

Анонимен

преди 11 години

Френският лекар Менвил,измислил думата"менопауза" през 1839 казва това относно освобождаващия край на менструацията и как жените позитивно да го приемат."Когато жизнените сили престанат да работят в интерес на възпроизводството,те се съюзяват с тези на ума и останалата част на тялото".И при мъжете и при жените настъпват естествени физически проблеми свързани с възрастта.

fallback