Общо 112 случая са регистрирани от началото на годината. Снимка: архив Булфото
fallback

Общо 112 са новооткритите ХИВ-позитивни лица у нас към края на месец септември 2012 година. Те са предимно мъже и млади хора, показват данни на Министерство на здравеопазването.

От новорегистрираните ХИВ-позитивни лица 88 са мъже, а  24 са  жени. Повече от половината от новооткритите случаи с ХИВ са млади хора, от които 45% са на възраст от 18 до 29 г. Регистрирани са 5 непълнолетни деца под 15 г.

Най-голям е броят на новооткритите ХИВ-позитивни в София – 54 души, следват областите Пловдив – 13 души, Пазарджик – 7 души и Варна - 5 души.

Общо 1 585 лица с ХИВ инфекция са регистрирани в България до края на септември по данни на Национална Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", изпълнявана от Министерството на здравеопазването.

Основните начини за инфектиране с ХИВ са по полов, кръвен и вертикален път - от майка на дете, когато не е направена профилактика по време на бременността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

паметко

преди 11 години

Спомняте ли си,че тази където съобщава тези данни е д-р Тонка Върлева-взела бонус 100 бона.

11

До 15

преди 11 години

Застрашен си само като правиш секс без презерватив или ако използваш спринцовки които са ползвали други заразени, иначе не си застрашен.

10

Анонимен

преди 11 години

Всички заразно болни трябва да се знаят . Аз ИСКАМ да знам с кого комуникирам и това, че съм застрашен по някакъв начин. Всичко е извратено в тази система...ВСИЧКО.

fallback