източник: Reuters

Плодовете и зеленчуците, съдържащи хиляди природни съединения, са доказали ползите си относно подобряване здравословното състояние. Намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт, диабет, деменция и рак.

Скорошно проучване установи, че някои плодове и зеленчуци съдържат и фитонутриенти, които имат силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства - могат да преобразуват гените по такъв начин, че да се забави метастазирането и растежът на ракови клетки.
 
Изследователите са на мнение, че новото откритие е голям пробив в разработването на медикаменти, базирани на фитонутриентите, за предотвратяване на метастази при раково болни.
 
В проучването учените идентифицират повече от 40 храни, богати на фитонутриенти, като киви, патладжан, жен-шен, куркума, сок от нар, рибено масло и други.
 
Фитонутриентите са растителни съставки, които се делят на няколко подраздела: терпени, феноли, тиоли и лигнани.
 
Към терпените спадат алфа и бета каротен. Съдържат се главно в плодовете и зеленчуците.
 
Фенолите включват флавоноидите, които се намират в тъмните сортове грозде, боровинки и зеле и изофлавоните, характерни за повечето варива и соя.
 
Тиолите представляват сяросъдържащи фитонутриенти. Има ги главно в зеленчуци като карфиол, броколи и зеле.
 
Лигнаните са антиоксидантни вещества и са най-често срещани в лененото семе.
 
Храните, богати на фитонутриенти, се нареждат сред функционалните. Тяхното предназначение е подобряване функциите на системи и органи, както и цялостното здравословно състояние или редуциране на риска от появата да дадено заболяване.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase