Снимка: Reuters

Хормоналната контрацепция навършва 51-годишна възраст тази година, време през което тя е придобила широка популярност, медицинска, социална и дори културна значимост. От къде започва всичко?

 
Карл Джераси, българо-американски химик, роден във Виена, е признат като откривател на „хапчето“. Джераси учи до 14-годишна възраст във Виена, като прекарва летата в България при баща си Самуил Джераси, лекар от София. След Аншлуса (присъединяването на Австрия към нацистка Германия) Джераси пристига в България, откъдето след няколко години отпътува за САЩ. Там получава докторат по химия.
 
През 1951 г. Джераси за пръв път синтезира норетистерон – прогестеронов аналог, положил основите на пероралната контрацепция. От тогава насам тя преминава бурно развитие, като са направени множество важни открития и подобрения.
 
Пероралните контрацептиви се разделят на монофазни, бифазни и трифазни, в зависимост от състава и съотношението на активните съставки. И при трите, механизмът на действие включва потискане на овулацията и сгъстяване на цервикалната слуз, атрофия на ендометриума (маточната лигавица) и понижаване на мотилитета на фалопиевите тръби, което допълнително затруднява придвижването на сперматозоидите и вгнездяването на оплодената яйцеклетка в лигавицата на матката.
 
Монофазните съдържат фиксирани дози естрогени и прогестини – най-често етинилестрадиол и левоноргестрел. Монофазните контрацептиви притежават повече и по-чести нежелани реакции в сравнение с бифазните и трифазните. Нискодозовите хормонални контрацептиви са предпочитани при млади жени, поради по-слабо изразените нежелани реакции, свързани с естрогенната съставка.
 
При бифазните контрацептиви през първите дни се приема естрогенната съставка, след което към нея се добавя прогестин (обикновено левоноргестрел).
 
Още по темата може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase