източник: Reuters

Не ви ли е правило впечатление, че с наближаване началото на учебната година децата, особено първокласниците, сякаш не смеят да се откъснат от мама и татко?

Да тръгнеш на училище е ново предизвикателство за детето, което то осъзнава. И като всяко неизвестно предизвиква трепети на страх и несигурност у него. За да свикне с мисълта, че животът му ще тече по друг ритъм, в училище, с непознати деца, ще седи на чин и ще му се налага да спазва условия и правила, да изпълнява задачи, зависи много и от родителя.
 
Промяната действително е стресираща в една или друга степен и зависи не само от характера на детето, но и от неговата подготовка. Някои деца посрещат новото начало с ентусиазъм, но други изпитват тревожност. От значение са опитът на детето до момента да навлиза в нови социални групи, от способностите му да се справя в нови ситуации, собствената му самоувереност и реална подкрепа от страна на семейството. 
 
Детето, което се бои от училище, се нуждае от уверение, че родителите му ще бъдат насреща при проблем, ще го подкрепят и все така продължават силно да го обичат и намират време за приятни семейни занимания.
 
Продължението на темата можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase