Снимка: БГНЕС

Замърсяването на въздуха е наречено "най-големият риск за здравето, свързан с околната среда" в Световния доклад за сърдечните рискове за 2024 г.

Замърсяването на въздуха има доказано увреждащо въздействие върху повечето органи на тялото. През последното десетилетие значително са се увеличили световните нива на смъртност, причинена от сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване, дължащи се на замърсяването на въздуха.

В доклада се казва, че въпреки мерките, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО), нивата на качество на въздуха не са се подобрили. Всяка година до 1,9 милиона души умират от сърдечни заболявания и малко под един милион от инсулти само поради замърсяването на въздуха на открито.

Световната банка изчислява, че глобалната цена на здравните щети, свързани с излагането на замърсяване на въздуха, се равнява на 6,1 % от световния БВП.

Милиони смъртни случаи от сърдечни заболявания могат да бъдат предотвратени, ако правителствата предприемат спешни действия, включително подобряване на количеството надеждни данни, налични чрез мониторинг и моделиране на замърсяването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase