източник: Reuters

Въпреки че може да намали излагането на пестициди, консумацията на био храна не е по-здравословна и питателна, в сравнение с конвенционалната, според изследователи от Станфордския университет.

 
Учените правят анализ на повече от 200 проучвания за съдържанието и ползите за здравето от био продукти и масово предлаганите им еквиваленти.
 
Като цяло, не се открива забележима разлика в хранителното съдържание на двата вида храна, въпреки че в био продуктите е 30% по-малко вероятно да се съдържат пестициди.
 
Мащабното проучване, публикувано в сп. Annals of Internal Medicine, проследява ползите от консумацията на био храна и сравнява нивата на хранителни вещества, бактерии, гъбички или пестициди в различните продукти, включително плодове, зеленчуци, зърнени храни, месо, мляко и яйца.
 
Нито едно от изследванията с доброволци не продължава повече от две години, което прави невъзможно извеждането на заключения относно дългосрочните резултати. А наличните доказателства са сравнително слаби и много променливи, което според експерти не е изненадващо, поради различията в метеорологичните условия и вида на почвата.
 
Установява се, че био плодовете и зеленчуците съдържат подобни количества витамини, като конвенционалните, а млякото - същото съдържание на протеини и мазнини, въпреки че според няколко проучвания органичното мляко съдържа повече омега-3.
 
Био храните съдържат повече азот, но учените твърдят, че това може би се дължи на различията в използването на торове и нивото на зрялост при прибиране на реколтата, и е малко вероятно да осигурява някаква полза за здравето.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase