Снимка: Reuters

Витамин В3 може да се окаже новото супероръжие в борбата с микроби като метицилин резистентните стафилококи, оповестяват изследователи. Американски експерти откриха, че витамин В3, известен още като никотинамид, усилва способността на имунните клетки да убиват бактерии от рода Staphylococcus.

 
Витамин В3 увеличава броя и ефективността на неутрофилите – най-многобройните бели кръвни клетки, формиращи важна част от вродения имунитет. Неутрофилите играят важна роля в унищожаването на болестотворните микроорганизми, попаднали в тялото.
 
Резултатите от изследването, публикувано в Journal of Clinical investigation, могат да доведат до „големи промени в терапията“.
 
Витамин В3 бе изпитан при стафилококови инфекции, включително при животозастрашаващи инфекции с метицилин резистентни щамове на Staphylococcus aureus. Тези инфекции са чести в болници и домове за възрастни хора, но напоследък се повишава и разпространението им в затворите.
 
Учените са използвали екстремно високи дози витамин В3, много по-високи от тези, които се получават с храната, и са ги изпитвали върху животни и човешка кръв. Изследването показва, че витамин В3 като че ли може да увеличи антимикробната мощ на имунните клетки, като включва избирателно определени гени.
 
Още интересни факти по темата може да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase