източник: Reuters

Слушането на звуците на морските вълни има успокояващ ефект и води до изпитването на положителни емоции. Релаксацията помага за подмладяване на ума и тялото, казват психолози.

Проучване наскоро показа, че стоенето на морския бряг, слушайки звука на вълните, има по-успокояващ и зареждащ ефект, отколкото прекарването на време в градския парк или в гората.

Свеж въздух = по-добър сън
 
Ако се чудите защо винаги спим по-дълбоко, след като прекараме деня на плажа, причината е в морския въздух. Той е зареден с полезни отрицателни йони, които подпомагат абсорбирането на кислород. 
 
Отрицателните йони балансират и нивата на серотонин, който е свързан с настроението и стреса. Затова след почивка на морето се чувстваме и по-заредени, отпочинали и спокойни. 
 
Най-добре усвояваме морския въздух чрез разходки по плажната ивица. 
 
На слънце умът и кожата се чувстват добре 
 
Когато лежим на плажа, топлината на слънцето оказва влияние върху ендокринната система. Отделят се ендорфини, което допринася за чувството на спокойствие и по-малко стрес. 
 
Според някои проучвания слънцето облекчава и симптомите на някои кожни състояния, като псориазис, дерматит.
 
Изследователи също така твърдят, че къпането в морската вода увеличава еластичността на кожата и подобрява външния й вид.
 
Известен е и благоприятният ефект на морската вода за заздравяването на рани. 
 
Все пак, не забравяйте да предпазите кожата със слънцезащитни продукти от вредното въздействие на UV лъчите. 
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase