Снимка: Reuters

Алкалоиди в канабиса могат да помогнат за лечението на диабет и затлъстяване.

Първата фаза от клиничното изпитване на новия медикамент, съдържащ въпросните алкалоиди, е завършена успешно. Във фаза II се очаква клиничните тестове да обхванат около 200 доброволеца и да приключат до края на 2012 г.
 
Двата алкалоида делта-9-тетрахидроканабинолът (THC) и канабидиолът (CBD) имат действието да потискат апетита, обясняват изследователи. Те обясняват, че ефектът на канабиноидите обаче е краткотраен.
 
Изследователите откриват, че след инжектирането на двата алкалоида се засилва метаболизмът на организма, което от своя страна намалява натрупването на мазнини в черния дроб и на холестерол в кръвта и кръвоносните съдове.
 
Наличието на делта-9-тетрахидроканабинолът в организма повишава чувствителността на клетките към инсулина, като засилва активността и продължителността на бета клетките на панкреаса, произвеждащи хормона.
 
Именно тези алкалоиди са причината след пушенето на марихуана да се засилва желанието за сладки храни. Клетките на папилите на езика, на които е разположен рецепторът за сладко T1R3, съдържат също и канабиноидни рецептори, които засилват възприятието на вкуса.
 
Концентрацията на делта-9-тетрахидроканабинола варира от 0,2% до 20% в зависимост от сорта коноп.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase