Снимка: Reuters

През лятото - любимия на всички отпускарски сезон - мнозина изпитват щастието да видят чужди земи и страни, кои по-близки, кои по-далечни.

От какво обаче трябва да се пазим, за да не прекараме част от почивката си в „едното място“?
 
Т. нар. диария на пътника е по същество най-обикновена диария, с нищо по-необичайна от всяка друга. Развива се обаче, когато човек влезе в контакт с микроорганизми, които са му „имунологично непознати“, т. е. такива с каквито не се е сблъсквал досега. Това става именно при пътуване до по-далечни дестинации, особено в т.нар. „развиващи се страни“, където превалират бактериални щамове и паразити, които почти не се срещат в развитите страни. Това означава, че чужденците получават диария от микроорганизми, които слабо или изобщо не повлияват местните.
 
Степента и продължителността на излагане към причинителите за придобиване на имунитет засега не са окончателно определени. Изследване, проведено сред британски заселници в Непал, показва, че са необходими около 7 години за развиването на имунитет, докато друго изследване, проведено с американски студенти в Мексико, показва че придобитият имунитет изчезва за осем седмици след прекратяване на експозицията.
 
При пътуване в чужбина и особено до Африка, Латинска Америка и Югоизточна Азия диарията и нейните причинители винаги трябва да се имат предвид.
 
Още по темата може да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase