Снимка: Reuters

Бившите пушачи наддават около 5 кг, след като спрат вредния навик, установява екип от британски и френски учени. Данните са констатирани на база анализ на 62 проучвания. 

Отказалите цигарите увеличават теглото си средно с 4,5 кг в рамките на 12 месеца. Оказва се, че най-много излишно тегло участниците трупат през първите три месеца – около 3 кг.
 
Въпреки това изследователите откриват големи различия в промяната на теглото на бившите пушачи - 13% от хората напълняват с близо 10 кг, а 16% губят част от теглото си.
 
Екипът обаче подчертава, че ползите за здравето от отказването на цигарите все пак надвишават наддаването на тегло.
 
Дългосрочните ефекти от напълняването и спирането на тютюнопушенето също трябва да се наблюдават, подчертават Естев Фернандес от Университета на Барселона и Саймън Чапман от Университета на Сидни, които участват в проучването.
 
Въпреки че наднорменото тегло се свързва с повишен риск от летален изход по различни причини, проучвания показват, че умереното напълняване не води до такава опасност, за разлика обаче от цигарите. Доказано е, че дългосрочното тютюнопушене нарушава качеството на живот, предразполага към развитието на различни заболявания и може да намали продължителността на живота. 
 
Именно страхът от напълняване възпира много хора от отказване от вредния навик.
 
Известно е, че никотинът има потискащо апетита действие. При спиране на цигарите, апетитът и чувството за вкус се подобряват, което ни изкушава да хапваме по-често.
 
Консумирайте повече пресни плодове, зеленчуци, ядки, вместо чипс или сладкиши, съветват експертите. Движението и спортуването също е от значение за предотвратяване на напълняване. 
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase