източник: Reuters

Марихуаната помага за облекчаване на болката и за намаляване на спастичността, схванатостта, на мускулите при хора с множествена склероза, открива учени от Училището по медицина към Университета на Калифорния, Сан Диего.  

Спастичността се характеризира с нарастваща скованост и забавени движения на крайниците, изпитване на затруднения при заемане на определени пози. Симптомите включват и слабост при волевите мускулни движения и болезнени спазми на крайниците. 
 
Има различни лекарства за намаляване на спастичността на мускулите, но те не винаги са достатъчно ефективни, казват експерти. В процес на разработка са и медикаменти, на основата на канабис, които са насочени към облекчаване на симптомите на множествена склероза.
 
Настоящето проучване включва 30 души, на средна възраст 50 години. 
 
Учените определят спастичността на ставите на всеки участник по модифицираната скала на Ashworth - инструмент за оценка на интензивността на мускулния тонус.
 
В сравнение с плацебо групата, участниците, които употребяват марихуана, имат 30% намаление на спастичността, а симптомите на болка намаляват с около 50%.
 
Като странични ефекти учените наблюдават лека умора и замайване при някои участници, както и забавяне на когнитивните умения кратко след употребата на марихуана. Не е ясно обаче дали това са дълготрайни ефекти.
 
Необходимо е провеждането на по-големи и дългосрочни изследвания за потвърждаване на резултатите, уточнява д-р Джоди Кори-Блум от Катедрата по неврология към Университета на Калифорния в Сан Диего, Калифорния. 
 
Проучването е публикувано в Canadian Medical Association Journal.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase