Заразата е тръгнала от персонала на ресторанта, приготвял храната на учениците. Снимка: архив Булфото
fallback

Стафилококови бактерии са открита в каймата, от която са приготвени супа топчета и шницели, както и в „свинско готвено”.

Oще по темата
Именно това е довело до заразяването на близо 40 деца от зеленото училище в Кюстендил, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните.

Данните сочат, че заразата е тръгнала от персонала на ресторанта, приготвял храната на учениците.

Временно са отстранени четирима души от кухненския персонал, при тях са открити стафилококови бактерии.

Затворен е и ресторантът на спа хотела, в който са били отседнали децата.

Вече е извършена пълна дезинфекция, взети са и повторни проби, чиито резултати ще излязат в средата на седмицата. Едва тогава ще се решава дали заведението отново ще заработи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

николай

преди 12 години

До Мира: за жалост стафилококус не згива пи термична обработка,а при ниска температура,трябва храната да ври при 100градуса най-малко два часа,което не е обичайната технологична подготовка на храната. и много добре се развива в силно солена и сладка среда,фактори при които обичайно др микроорганизми загиват!!!и вьпреки терм обработка,Заразата остава в храната. Стига с тия здр книжки-изследванията в тях нямат нишо общо сьс тази зараза!!!

55

николай

преди 12 години

стафилокококос ауреус няма много общо сьс здравните книжки и микробиологичните изследвания.разпространява се чрез вьзд-капков пьт,от открити ранички,гнойни пьпки и др.Стафилокока живее в лиг на носа и гьрлото и стига сте писали Небивалици!!!!и господина д-р Войнов ,шеф на агенцията по храните,и на него му липсват някои знания-дрьнка едни глупости по телевизията,чак не е за вярване.

54

Анонимен

преди 12 години

заразите в обществените заведения за хранене идват от персонала.Здравните им книжки се попълват фиктивно. по същия начин минават и проверките на Х Е И.Затова при такива случаи трябва да се види кой е правил проверка и да си носи отговорност. .Докато не се носи лична отговорност няма да има ред в нищо.

fallback