източник: Reuters
Безкофеиновото кафе е полезно за подобряване на паметта, показва изследване.
 
Напитката има превантивен ефект и помага при заболявания на мозъка или при загуба на памет, свързана с възрастта, уточняват изследователите.
 
Те проучват ефектите от приема на хранителна добавка със свойства, подобни на безкофеиновото кафе при засегнати от диабет тип 2. Заболяването допринася за намаляване нивата на глюкозата в мозъка, което води до увреждане на паметта и други мозъчни функции.  
 
След пет месеца наблюдение изследователите установяват, че употребата на добавката води до повишаване нивата на глюкозата, за разлика от резултатите при групата на приемащите плацебо.
 
Това е първото доказателство, показващо потенциалните ползи на препарати на основата на безкофеиново кафе, както за предотвратяването, така и за облекчаването на проблеми с когнитивните функции, причинени от диабет тип 2, напредване на възрастта или невродегенеративно заболяване, казва водещият изследовател д-р Джулио Пасинети от училището по медицина „Маунт Синай” в Ню Йорк.
 
Консумацията на кофеиново кафе е полезна за намаляване на риска от диабет тип 2, сочат предишни изследвания. Според учени три съставки на напитката - кофеин, кафеена и хлорогенна киселина - помагат за блокиране токсичното натрупване на протеини, които са свързани с развитието на състоянието.
 
Екстрактите показват полза за предотвратяване загубата на инсулин-продуциращите клетки, пояснява водещият изследовател Кун Хуанг от китайския университет за наука и технологии.
 
Няколко други изследвания показват, че кофеинът има протективен ефект и срещу Алцхаймер. Консумацията на кафе е от полза за понижаване нивото на холестерола сред засегнатите от заболяването.
 
Високото ниво на холестерола уврежда кръвно-мозъчната бариера, ограничаваща централната нервна система от системното кръвообръщение. Такова увреждане се наблюдава сред редица неврологични заболявания, сред които и болестта на Алцхаймер.
 
Изследователи от Университета на Южна Флорида пък откриват, че и друг, „мистериозен“, компонент в ободряващата напитка, също дава защита от Алцхаймер. Действието му се изразява чрез повишаване нивата на протеин, наречен гранулоцит-колония стимулиращ фактор (GCSF). Смята се, че той предотвратява развитието на прогресивни неврологични заболявания, които водят до загуба на неврони и интелектуални способности, като памет и мислене.
 

Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase