източник: Reuters
За хората, които страдат от синдром на Рейно, зимата може да се окаже изключително болезнен период.
 
Предразполагащите фактори са нарушения в обмяната на веществата, продължителното излагане на неблагоприятни климатични условия, като влага и студ, както и нервно-психологическо напрежение.
 
Състоянието се характеризира с нарушено кръвоснабдяване на пръстите на ръцете и краката, а в някои случаи и на ушите и носа. То причинява не просто рязка промяна в цвета на кожата – бял и дори син, но и чувство на скованост и дискомфорт.
 
Причината, която предизвиква състоянието, не е известна, но е ясно, че то може да се появи спонтанно, без да има предшестващи симптоми. Много рядко болестта на Рейно се свързва със склеродермия – автоимунно заболяване, което засяга кожата.
 
За хората, които страдат от нарушено кръвоснабдяване в крайниците, се оказва проблем да докоснат студена бутилка мляко в хладилника или да се качат в студената кола сутрин – те се затрудняват да използват ръцете си.
 
Рязката промяна на температурата също влошава състоянието, а много хора, поради икономически причини, отопляват само едно помещение от жилището си. Така те ежедневно са изправени пред затруднения.
 

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase