източник: Reuters
Ефектът на масажа не се ограничава единствено до облекчаването на болките в мускулите. Релаксиращата техника намалява възпалението на молекулярно ниво, което имитира действието на някои лекарства, смятат учени.
 
Масажът също така насърчава растежа на нови митохондрии - универсален клетъчен органел, срещан в почти всички еукариотни клетки. Тъй като генерират енергия, митохондриите са описвани като "клетъчни енергийни фабрики“. 
 
Учените провеждат генетичен анализ от проби на мускулната тъкан, взети от доброволци, които се упражняват на бягаща пътека във фитнес. 
 
Впоследствие участниците са подложени на масаж на краката. Проби от мускулна тъкан са взети преди тренировката, веднага след 10-минутния масаж и два часа и половина по-късно.
 
Резултатите показват, че масажирането намалява ефекта на цитокините - сигнални молекули на имунната система, които допринасят за възпалението.
 
В същото време, техниката насърчава биогенезиса на митохондриите.
 
Според учените механизмът на действие на масажа наподобява този на противовъзпалителните лекарства. 
 
От потенциалните ползи на масажа могат да се възползват и хора в напреднала възраст, които страдат от мускулно-скелетни увреждания или от хронично възпалително заболяване, казва водещият изследовател д-р Марк Търнополски от Университета Макмастър в Канада.
 
Резултатите са публикувани в сп. Science Translational Medicine.
 

Повече новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase