източник: Dreamstime
fallback

Жените чувстват по-интензивна болка, в сравнение с мъжете, показва ново проучване, публикувано в Journal of Pain.

 
Учени анализират медицинските досиета на 11 хил. представители на силния и слабия пол. Проучването събира данни за 47 медицински състояния. Всички участници оценяват чувството на болка по скала от 0 до 11.  
 
Резултатите показват, че като цяло жените са по-склонни да посочат по-високи нива на болка, отколкото мъжете, казва водещият автор д-р Атул Буте от Катедрата по педиатрия на Училището по медицина към Станфордския университет. 
 
Според експертите хормоните могат да обяснят някои от разликите в усещането за болка при двата пола. Изследвания показват, че естрогенът при жените може да помогне за намаляване активността на рецепторите за болка, помагайки им да понасят по-високи нива на болка. Това означава обаче, че те могат да станат по-чувствителни на болка по време на менструалния цикъл.
 
Друга теория на учените няма нищо общо с биологията. Мъжете, например, могат да се чувстват принудени от културни стереотипи, да съобщават за по-ниски нива на болка, отколкото са в действителност, особено ако са анкетирани от женски медицински персонал, предполагат изследователите.
 
Повече полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

69

преди 12 години

Мацето на снимката е без сутиен, и според мен е към 4-ти - 5-ти месец бременна. Сладурка!

7

Анонимен

преди 12 години

Пълни глупости!

6

Анонимен

преди 12 години

да не я хвана страх и да тръгна да бяга

fallback