източник: Reuters

Бронхиолитът е често срещана вирусна инфекция. От бронхиолит се разболяват около 30% от бебетата. Отчита се предимно през студеното полугодие, от октомври до март.

При заболяването са засегнати най-малките разклонения на бронхиалното дърво - бронхиолите, които вследствие на инфекцията се възпаляват и изпълват със секрет. Това и затруднява дишането на кърмачето.
 
Най-често бронхиолитът се причинява от респираторния синцитиален вирус, същия, заради който страдаме от простуда, отит, круп и пневмония.
 
Как да различим настинката от бронхиолита?
 
Първоначално симптомите на бронхиолит наподобяват тези, които сме свикнали да срещаме при настинка: запушен нос, суха кашлица, повишена температура между 37,5 и 38°С, липса на апетит.
След два-три дни обаче симптомите за разликата от обикновената настинка се влошават. Кашлицата става постоянна, дишането се учестява, то е по-тежко, чува се хриптене, повишава се сърдечната честота, храненето е затруднено, кърмачето дори отказва да се храни.
 
Препоръчително е при каквито и да било симптоми на заболяване при бебето да се провежда консултация с личния му педиатър. Така навреме ще се избегнат усложнения и ще се вземат необходимите мерки за терапия. Бронхиолитът се лекува в домашни условия, но в редки случаи се налага хоспитализиране.
 
Непременно бебето трябва да се прегледа, когато:
  • поема по-малко от половината количество мляко, с което обикновено се храни,
  • показва признаци на дехидратиране – по-рядко се налага смяна на пелените, те са сухи. Проблем е, ако този период достига 6 часа,
  • телесната температура се повишава, особено над 38°С,
  • детето изглежда отпуснато, вяло, постоянно спи,
  • дишането е затруднено.
 
В кои случаи рискът е по-висок и какви грижи се полагат за болно от бронхиолит бебе можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase