Снимка: Булфото
fallback

Местата за специализанти през следващата година ще бъдат 1920, което е с 557 повече в сравнение с тези, които бяха отпуснати за 2010 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването /МЗ/.

Специализациите се утвърждават всяка година от министъра на здравеопазването и са съобразени с потребностите на страната и възможностите за обучение на лечебните заведения.

Най-много са бройките за лекари - 1577, като най-голям е делът на местата по "анестезиология" и "интензивно лечение".

Утвърдени са и 258 места, където обучението на специализантите ще може да се финансира от самите болници или други организации.

Специализантите, приети на места, финансирани от държавата, ще получават от две до четири минимални заплати, ако нямат трудов договор с базата, в която се обучават.

Четири минимални заплати са предвидени за специалностите "патоанатомия" и "съдебна медицина".

Утвърдени са и 91 места за специализация на лекари по дентална медицина, и 59 - за фармацевти.

Обявяването на датите за конкурсите за заемане на местата за специализанти и провеждането им зависи от петте университета в София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора. Срокът за това е до март следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

ER_Dr

преди 12 години

Абе спокойно, управляващите, ние вече специализираме усъвършенстване на чужд език. Само това ни трябва за работа на Запад, вече не ни искат и специалност. Струва по-малко от това да си плащаш специализацията в Бг и има повече смисъл. Там ще си специализираме, без да се правим на фокусници. Едно учене само му трябва. Да специализираш и да пееш.

11

НФБ

преди 12 години

по добре българските лекари да специализират в чужбина!Първо им се плаща по 1100 евро от първата година и всяка следваща тази сума се увеличава и достига до 2000 за 4г! За 1 дежурство получават по 65 евро!и накрая започват като лекари там със заплата от 4500евро!гук си плащаш по 180лв на месец или х12месеца=2160лв по 4години...и кога после ще си върнат тези пари при 500лв заплата?ами квартирата дето си плащат ами учебниците или участието в семинари конгреси..безмислено е да си лекар в българия!

10

POCEH

преди 12 години

смешници и 10 000 свободни места да отпуснете, кой ще дойде ви робува бе

fallback