Снимка: архив, Булфото
fallback

Броят на лицата в работоспособна възраст, получаващи пенсия по инвалидност е 262 228 души, а не 800 хиляди, както твърдят премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков, съобщиха в писмо от Сдружението на лекарите от медицинската експертиза в България.

Миналата седмица по повод протестите за пенсионната реформа премиерът обясни, че има 800 000 инвалидни пенсии.

Лекарите се позовават обаче на данни от дирекция "Пенсии" към НОИ, към 30 юни 2010 год. По думите им останалите - до 800 хиляди, са просто пенсионери, се уточнява в писмото им.

Лекарите, работещи в ТЕЛК настояват за изграждането на единна информационна система на медицинската експертиза, която ще доведе до прозрачност на процесите по експертизата и контрол в реално време.

Oще по темата

Според тях решението на ТЕЛК трябва да отразява само медицинската оценка на пациента и да се използва за
неговото правилно трудонасочване, а да не бъде панацея към всякакъв вид социални плащания и бонуси.
Писмото е подписано от 152 лекари.

Финансовият министър Симеон Дянков вече обяви, че като част от мерките за стабилизиране на осигурителната система, се предвижда преминаването на ТЕЛК-овете за работна инвалидност към НОИ.

Според него по този начин ще се затегне контрола върху инвалидните пенсии. ТЕЛК-овете за деца и пенсионери обаче няма да преминават към НОИ.

През 2009 г. в България е имало отпуснати около 430 хиляди инвалидни пенсии, сочат данни на НСИ. А през миналата година броят им рязко се е увеличил.

Експертите са на мнение, че този скок на инвалидните пенсии се дължи основно в промяната в Кодекса за социално осигуряване, която позволява получаването на социалната инвалидна пенсия с друг вид пенсия.

Добавката от 25 лева месечно стимулира хората в пенсионна възраст да се освидетелстват пред органите на ТЕЛК, което рязко вдига броя на инвалидите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Даола

преди 12 години

Да се качат в интернет списъците на ползващите инвалидни пенсии и други преференции по ТЕЛК!Познавам хора, които имат първа категория с придружител, но тичат да копаят на вилите си или работят до 80 годишна възраст!ТЕЛК е една от най-непрозрачните институции в България.

74

предложение

преди 12 години

Инвалидни пенсии да се дават само на хората, инвалиди по рождение, пострадали при трудови злополуки или професионално заболяване.На останалите С ПРАВО НА РАБОТА да се заплащат 90% от сумата за лекарства.Сега получават пенсии,не плащат ДОД,имат безплатни винетки,карти за пътуване с намаление,плащат 25%от данъка на основното жилище и се скъсват от работа по селата през почивните дни.Пресметнете колко пари прави това.А за истинските инвалиди да се осигурят пенсии за нормален живот

73

до 72

преди 12 години

72-ри, кой е *** показва написаното. Хайде обясни на непросветените, как така на 35 някой рита камбаната без да е пушил? Аман от хора, които мислят еднопластово. Ако това изобщо е мислене. Освен това, темата е съвсем различна. По нея нямаш ли мнение? Хайде, сподели с *** какво мислиш титане на мисълта.

fallback