Обичайната възраст за навлизането в пубертета, заедно с промените, които настъпват в тялото, е около 13 години. Все повече момичета обаче започват да преживяват тези изменения на много по-ранна възраст – 8, дори 7 години. Подобна тенденция се наблюдава както в развития, така и в неразвития свят. Броят на момичетата, при които развитието на гърдите започва на 8-годишна възраст, се увеличава. Пада и възрастта на начало на навлизането в този период и при момчетата.

Лекарите дори смятат, че ако физическите изменения при момчетата започнат под 9-годишна възраст, това би довело до здравословни проблеми. Тенденцията обаче е по-обезпокояваща при малките дами. Като главен виновник за тази статистика може да се посочи завишеното наднормено тегло сред все повече хора, включително и деца. Обяснението е, че мастната тъкан може да увеличи произвеждането на определени хормони в тялото.

Месото и млечните продукти също могат да допринесат за подобни хормонални изменения, както и различни химически вещества като фталати и пластмаса, които се срещат навсякъде около нас. Те са познати със свойството си да увреждат ендокринната система, както и да пречат на функцията на хормоните в тялото ни. Децата, при които пубертетът настъпва твърде рано, са изложени на риск както за тяхната психика, така и за физическото им здраве. Твърде ранните промени в структурата на скелета им могат да доведат до невъзможност за достигане на нормалната за един възрастен височина.

Въпреки че има терапии, включващи инжектиране на хормони и регулатори на растежа, които биха могли да нормализират процеса, едва ли това е най-правилната и разумна стъпка. Необходимо е да се намери друг изход, който да може да предпази децата от тази опасна за тях ситуация. Настрана от медицинските разработки обаче всеки би могъл да направи това, което зависи от него, за да предпази своето дете.

Вижте още новини за здраве в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase