Снимка: Istock

Сърцето е един от най-важните и незаменими органи в човешкото тяло. Без него животът е абсолютно немислим и невъзможен. Именно заради това е от огромна важност да се грижим за сърцето си всеки ден, за да подсигурим неговото здраве и нормална функция.

Храната, която консумираме ежедневно, оказва голямо влияние върху състоянието на сърцето. Тя може както да влоши функциите му, така и да допринесе за подобряването им и предпазването от сърдечносъдови заболявания.

Кои са 10-те най-полезни за сърцето храни, които да консумираме редовно за здрава сърдечносъдова система?

1. Риба.

Рибата е много ценен източник на омега-3 мастни киселини. Те имат противовъзпалително действие и благоприятстват борбата с лошия холестерол. Това е важно с оглед намаляване на количеството му в кръвта и отлагането му в кръвоносните съдове, причиняващо запушване и втвърдяване на стените им.

2. Горски плодове.

Горските плодове са един от най-богатите източници на антиоксиданти. Те също имат мощно противовъзпалително действие, което е важно за сърдечносъдовата система. В тях се съдържат минерали и витамини, които съдействат за нормализирането на сърдечната дейност.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase