Снимка: Булфото
fallback

С между 50 и 70 на сто е намаляло потреблението на найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона, след въвеждането на екотакса от началото на месеца. Данните са на асоциацията на производителите на торбички у нас.

Продуктовата такса от 15 стотинки на брой се събира от първи октомври, което означава, че цената на торбичката на пазара трябва да е поне 16 стотинки.

От следващата година таксата ще е 35 ст. на брой, а целта е да се намали използването на найлонови торбички.

Сега производителите се насочват към по-плътни полиетиленови торби и пликове без дръжки, защото за тях няма екотакса. Производството на пликове без дръжки се е увеличило с 15-20 процента.

Производителите настояват да се промени културата на потребление и торбичките да се събират, за да се рециклират. Те могат да бъдат рециклирани до 27 пъти с влагането на до 10 на сто свеж полиетилен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

mirela

преди 12 години

prosto za da ne se se4at darveta seki 6te si kupi ili u6ie platnena torba!!!as ot dosta vreme nosq i u nas nailonovi plik4eta yok:) da ne govorim 4e ve4e takiva torbi ima po4ti nasqkade mn qsno 4e ne alternativa da se sekat darvetata i hartiata nqma d aizdarji 1 godina kato plata haha

86

Анонимен

преди 12 години

Като сложиха контейнери за разделно събиране на ***, какво стана? Пак всичко отива на едно място.... Окей, нека вдигнат цените на пликчетата, но Parcuc е напълно прав... какви са тези глупости? "с дръжки, без дръжки пликове", едните били по-евтини от другире... е, нали пак е наилон? Защо не може и в нашата държава да стават нещата по някакъв нормален и наистина функциониращ начин?? То не е нужно даже и да мислят много, при положение, юе може да се вземе пример от практиките в други държави..

85

Parcuc

преди 12 години

Абе какви са тия заблудени хора от народа просто не знам...били ги увеличили защото искала държавата да ни откаже, ресурсите били свършвали....кви са тия глупости бе ? Всичко е овцете да бъдат натоварени и издоени, и изстригани. Цигарите като ги вдигнаха да не би на някой да му е пукало за белите ви дробове и за вашето здраве - никой не го е еня. Важното е да има данъци да се удържа от жалката парица която взима българина. Никой от политиците не мисли за природата и за вас. ОСЪЗНАЙТЕ СЕ !!!

fallback