Снимка: Булфото

Професорът по педиатрия от Калифорнийския университет Робърт Ластиг призовава захарта да бъде включена в списъка с токсините, тъй като предизвиква зависимост и провокира епидемии от затлъстяване. По думите му дори диетите и тренировките не помагат срещу затлъстяването. Захарта води дотам, че човек развива метаболичен синдром, заплашващ с хипертония, диабет и болести на сърцето, съобщи New Scientist

Смятането на калории не помага, подчертава Ластиг. Практиката показва, че дори ако се яде по-малко и се спортува повече, е трудно да се защитим от метаболичния синдром. Причината за отчайващото положение професорът вижда във фруктозата, която се отличава с повишена токсичност в сравнение с гликозата. Дори при незначително съдържание на калории, отрицателният ефект е осезаем. Затова трябва да се яде по-малко захар, но това е доста трудно, тъй като веществото действа като наркотик.

В хранително-вкусовата промишленост отдавна е известно, че човек купува по-активно тези продукти, в които има повече фруктоза. Това е така, защото захарта „покрива“ всички четири вкуса, които разпознаваме с помощта на езика си. Т.е. добавяйки захар, всичко става вкусно. Затова Ластиг призовава за контрол при употребата на захар, но отбелязва, че светът не е готов за това.

Захарта се състои от гликоза и фруктоза. Гликозата е прост монозахарид, един от най-важните въглехидрати в биологията. Клетките я използват като източник на енергия и посредник в обмяната на веществата. Фруктозата е алдехиден разтвор монозахарид (въглехидрат) със сладък вкус. Съдържа се в сладките плодове, зеленчуци и пчелен мед. Оттам идва и името му. В човешкия организъм се обработва само от черния дроб, т.е. проявява се като отрова (токсин), увеличава лошия холестерол и натрупването на мазнини около черния дроб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase