Снимка: Архив Булфото
fallback

Почитатели на видеоигрите в интернет успяха за три седмици да декодират структурата на ензим, свързан с вируса на СПИН - загадка, която изтъкнати учени не можеха да разрешат повече от 10 години, съобщи АФП.

За да отбележи приноса им, научното списание Nature Structural and Molecular Biology посочва играчите на Foldit като съавтори на изследването.

Играта Foldit (в превод "сгъни го") е експериментална. Тя е разработена през 2008 г. от катедрите по информатика и биохимия на Вашингтонския университет и е достъпна за всички в интернет.

Целта й е играчите да решават някаква задача, която е предизвикателство за компютрите. В случая това е сгъването на молекула, за да образува триизмерна структура и от нея да се получи протеин.

"Хората имат възможности за пространствено мислене, които надхвърлят много тези на компютрите - обясни един от създателите на играта Сет Купър. - Резултатите, публикувани тази седмица, показват, че като се комбинират игри, наука и информатика, може да се постигне нещо немислимо досега".

Точната конфигурация на даден протеин често е много важна, за да бъде разбрано как определена болест се развива в някакъв организъм и да бъде създадено лекарство срещу нея. За съжаление на биолозите микроскопите дават само "сплескан" образ на протеините. Затова за учените е важно да го възпроизведат триизмерно и да определят зоните, където могат да въздействат медикаментите.

Повече от 10 години специалистите се опитваха да възпроизведат така един ензим, използван от ретровирус - семейството на вируса ХИВ. Този тип ензими, наричани ретровирусни протеази, са с основна роля за начина, по който се разпространява вирусът ХИВ.

Лекарите се надяват, че като спрат действието му, ще могат да се борят с болестта. Непознаването на структурата обаче не им позволяваше да открият блокиращи съединения. Затова прибягнаха до помощта на играчите на Foldit.

Хиляди играчи от цял свят, разделени в съперничещи си отбори, си играха с вериги на аминокиселини в киберпространството, като ги сгъваха и разгъваха във всички възможни комбинации. Моделите на протеините предаваха по интернет на екипа от учени. Тя бяха толкова близо до действителността, че само за няколко дни специалистите ги доизпипаха и стигнаха до точната структура на ензима, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

ГЕРО

преди 12 години

ТОВА ПОКАЗВА ЧЕ СМЕ МНОГО МАНИПУЛАТИВНИ, ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ОЩЕ КОЛКО ПОДОБНИ ЕКСПЕРИМЕНТА СЕ ПРАВЯТ С НАС.

8

шшщ

преди 12 години

Може да има напредък само при независимите хора. Всички тези платени учени нямат никакво желание да откриват каквото и да е.

7

Страхотно...

преди 12 години

Ето това е новина.Значи ако се комбинират уменията на несретниците в нета в позитивна насока от тях ще има огромна полза.Може би повече отколкото от мъдрите съвети на нашите политици?

fallback