Снимка: Reuters

Въз основа на прочутата рисунка "Витрувиански човек" от Леонардо да Винчи е изрисувана човешка фигура върху леда в Арктика в рамките на кампания, която цели да се бие тревога по повод свиването на арктическия лед, доближил тази година рекордно ниското си ниво през 2007 г., оповести организацията "Грийнпийс", цитирана от Франс прес.

След като се качи на борда на ледорабивач на организацията, художникът Джон Куигли възпроизведе най-известната рисунка от Леонардо - етюд върху пропорциите на човешкото тяло, върху леден блок с площ, равняваща се на тази на 4 басейна с олимпийски размери, на около 800 км от Северния полюс.

Ледената рисунка е създадена с помощта на медни ленти, използвани при производството на слънчеви панели. Полярната версия на "Витрувиански човек" обаче е с две ампутирани ръце и ампутиран крак, които символично са стопени в морето, за да се илюстрира свиването на ледената покривка.

Затоплянето на климата буквално разяжда тялото на цивилизацията ни, заяви художникът във видеоклип на "Грийнпийс".

Инициативата се осъществява, след като арктическият лед се сви до най-ниското си ниво, наблюдавано през 2007 г., заплашвайки екосистемата в полярния регион.
От началото на събирането на спътникови данни през 1979 г. арктическият лед през август никога не се е свивал толкова, колкото тази година, с изключение на 2007 г., оповестиха от Американския национален център за снеговете и ледовете. Според някои прогнози арктическият лед през лятото може напълно да изчезне след няколко десетилетия.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase